Obszary działalności

Naszą wiedzą i doświadczeniem wspieramy firmy działające na rynku polskim i europejskim

produkcja żywności

sprzedaż żywności

rynek horeca

Doradztwo technologiczne w projektowaniu zakładów przemysłu spożywczego

Wprowadzanie na rynek lokalu gastronomicznego czy zakładu przetwórstwa żywności wiąże się z koniecznością przygotowania kompleksowego projektu technologicznego wraz z opisem planowanej technologii. Prowadzenie istniejącego przedsiębiorstwa również wymaga stałej kontroli zgodności z normami, narzucanymi przez rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i  ustawodawstwo krajowe. Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego wymaga specjalistycznej, stale aktualizowanej wiedzy z zakresu organizacji procesu produkcyjnego oraz wymagań higieniczno-sanitarnych dla konkretnego rodzaju przedsiębiorstwa. Z tego względu projekt warto powierzyć specjalistom, którzy zajmą się każdym aspektem technologicznym Twojego planu przedsiębiorstwa.

Przemysł spożywczy i gastronomia to obszary wymagające szczególnego przestrzegania procedur i nadzoru. Świadomość zagrożeń związanych z żywieniem pozwala na zapewnienie konsumentom elementarnego bezpieczeństwa związanego z korzystaniem z produktów spożywczych. Dotyczy to wszystkich miejsc produkujących żywność jak i należących do obszaru zbiorowego żywienia – lokali gastronomicznych, restauracji czy stołówek. Ich funkcjonowanie na bieżąco podlega przepisom sanitarnym, Doradztwo technologiczne, odpowiednie zaprojektowanie wyposażenia i zorganizowanie procesów przetwarzania żywności pozwala na stałą kontrolę oraz utrzymywanie higieny pracy na wysokim poziomie.

W przypadku zakładów przemysłu spożywczego przestrzeganie przyjętych wymogów i procedur tworzy się już na etapie projektowania i należy te obowiązki zaplanować i spełnić. W toku uruchomienia zakładu utrzymanie produkcji na wysokim poziomie organizacyjnym oraz sanitarno-higienicznym daje w rezultacie gwarancję najwyższej jakości wytworzonych artykułów spożywczych. Skuteczne doradztwo technologiczne, które gwarantują nasi fachowcy, pozwoli stworzyć optymalne warunki do osiągnięcia tego celu jeszcze przed uruchomieniem cyklu wytwórczego.

Dbałość o porządek to również podstawowy warunek przy prowadzeniu lokalu gastronomicznego. Warto podejść do tego kompleksowo, sięgając po doradztwo technologiczne. Im większy zakres przedsięwzięcia, który można określić liczbą wydawanych posiłków, tym ważniejsze jest dokładne określenie norm. procedur i wymagań dotyczących sprzętu gastronomicznego. By nie pozostawić tego przypadkowi, warto skorzystać ze wsparcia specjalistów od systemów jakości.

Oprócz projektów technologicznych przygotowywanych od podstaw oferujemy również kompleksowe doradztwo. To nieocenione wsparcie w procesie dostosowywania infrastruktury do wymagań procesów produkcji i regulacji unijnych, a także możliwości przestrzennych przedsiębiorstwa. Zapewniamy merytoryczne wsparcie dla istniejących zakładów, pomagając w bezpiecznym wprowadzaniu produktów żywnościowych na rynek i dostarczając rzetelną wiedzę w kwestii dostosowywania wyrobów do wymogów jakościowych. Pomagamy we wdrażaniu systemu HACCP optymalnego dla Twojego przedsiębiorstwa. Jeśli potrzebujesz wsparcia w kontaktach z instytucjami zewnętrznymi, zasięgnij pomocy naszych specjalistów. Kompleksowe doradztwo technologiczne i projektowanie zakładów przemysłu spożywczego to nasza specjalność dzięki wieloletniemu doświadczeniu i posiadanej wiedzy.

O QSM Sp. z o.o.

Jesteśmy zespołem ekspertów z ponad 20 – letnim doświadczeniem w stosowaniu prawa żywnościowego w Unii Europejskiej oraz krajach nienależących do UE. Współpracujemy z przedsiębiorstwami z branży spożywczej i gastronomicznej oraz sklepami spożywczymi, pomagając im w zapewnieniu wymogów bezpieczeństwa żywnościowego, wynikających z przepisów prawa. Producentom żywności oferujemy wsparcie merytoryczne poprzez pomoc w ocenie i dostosowaniu infrastruktury firmy do regulacji procesów produkcyjnych i wymagań jakościowych.

 

czytaj więcej

nasze usługi

PROJEKTY TECHNOLOGICZNE

Opracowujemy kompleksowe projekty technologiczne dla zakładów produkujących produkty pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego.

Więcej >>>

SYSTEM HACCP

Przygotowujemy dokumentację HACCP, wnioski i zalecenia. Przeprowadzamy wdrożenie i monitorujemy działanie systemu HACCP.
Więcej >>>

DOBRE PRAKTYKI

Prowadzimy wdrożenia Dobrych Praktyk – GHP oraz GMP. Monitorujemy i oceniamy środowisko, infrastrukturę i bieżącą dokumentację.

Więcej >>>

ETYKIETY

Opracowujemy oraz weryfikujemy poprawność napisów na opakowaniach jednostkowych zgodnych z aktualnym prawem Unii Europejskiej.

Więcej >>>

WYRÓB GOTOWY

Tworzymy pełną specyfikację wyrobu gotowego, zawierającą: nazwę; opis produktu; przeznaczenie konsumenckie; sposób użycia i przygotowania.

Więcej >>>

AUDYT SANITARNY

Przygotowujemy zakłady przemysłowe, gastronomiczne i sklepy spożywcze do kontroli prowadzonych przez inspekcję sanitarną oraz sieci handlowe.

Więcej >>>

DORADZTWO SANITARNE

Doradzamy przedsiębiorcom branży spożywczej jak komunikować się z instytucją sanitarną. Przygotowujemy dokumenty.

Więcej >>>

SZKOLENIA

Szkolimy z zakresu m.in. badania żywności, prawa żywnościowego, analizy zagrożeń żywności, właścicieli firm oraz ich pracowników.

Więcej >>>

zapytaj o ofertę

aktualności

QSM & TE-FOOD - Blockchain - Wprowadzanie nowych możliwości

Blockchain116.08.2018

System blockchain, który przez miliony osób na świecie jest nazywaną Technologią Przyszłości posiada ogromną liczbę zwolenników w naszym kraju.

 

Więcej >>>

URZĘDOWE KONTROLE ŻYWNOŚCI OD 2018 R. PRZEZ JEDNĄ INSPEKCJĘ

fotolia_104111566_subscription_monthly_m14.09.2016

Urzędowe kontrole żywności od 2018 r. mają być prowadzone przez jedną inspekcję. Reforma systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce planowana jest od 2005 r.

Więcej >>>

TE-FOOD podpisało umowę partnerską z QSM Sp. z o.o.

te food copy13.08.2018

TE-FOOD podpisało umowę partnerską z QSM Sp. z o.o. w celu zapewnienia potencjału sprzedażowego i wdrożeniowego potencjalnym klientom z branży spożywczej w Polsce.

Więcej >>>

Ochrona gospodarstw przed ASF – program bioasekuracji

fotolia_90614984_subscription_monthly_xxl26.10.2016

Według bieżących komunikatów GIW, nadal odnotowywane są przypadki występowania
afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików na terytorium RP oraz ognisk tej choroby u świń.

Więcej >>>

Jaja konsumpcyjne a badanie w kierunku Salmonella sp.

fotolia_111568747_subscription_monthly_m24.08.2016

Na rynku handlowym, szczególnie w gastronomii, pojawiło się zapotrzebowanie na jaja konsumpcyjne poddane, przed zapakowaniem do opakowań jednostkowych, promieniowaniu UV.

Więcej >>>

Znaczenie systemu HACCP w branży spożywczej

fotolia_96816559_subscription_monthly_xxl17.11.2016

HACCP – system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. HACCP – system mający znaczenie dla dobra ludzi, ich zdrowia i życia.

Więcej >>>

 

 

 

znajdź nas