Doradztwo technologiczne, sanepid i weterynaria - QSM bezpieczna żywnośćDoradztwo technologiczne, sanepid i weterynaria - QSM bezpieczna żywność
  • Home
  • O nas
  • Oferta
    • Projekty technologiczne
    • Doradztwo sanepid i weterynaria
    • Doradztwo w przypadku zagrożenia mikrobiologicznego w produkcji żywności
    • Etykiety
    • Kompleksowa ocena etykiet
    • Tłumaczenie etykiet spożywczych
    • HACCP w przemyśle spożywczym
    • Dobre praktyki
    • Szkolenia
    • Wyrób gotowy
    • Audyt sanitarny
    • Znakowanie żywności
  • Aktualności
  • Informacje
  • Kontakt
  • Home
  • O nas
  • Oferta
  • Projekty technologiczne
  • Doradztwo sanepid i weterynaria
  • Doradztwo w przypadku zagrożenia mikrobiologicznego w produkcji żywności
  • Etykiety
  • Kompleksowa ocena etykiet
  • Tłumaczenie etykiet spożywczych
  • HACCP w przemyśle spożywczym
  • Dobre praktyki
  • Szkolenia
  • Wyrób gotowy
  • Audyt sanitarny
  • Znakowanie żywności
  • Aktualności
  • Informacje
  • Kontakt
  • oferta_haccp
  • oferta_haccp

Oferta

  • Projekty technologiczne
  • Doradztwo sanepid i weterynaria
  • Doradztwo w przypadku zagrożenia mikrobiologicznego w produkcji żywności
  • Etykiety
  • Kompleksowa ocena etykiet
  • Tłumaczenie etykiet spożywczych
  • System HACCP
  • Dobre praktyki
  • Szkolenia
  • Wyrób gotowy
  • Audyt sanitarny
  • Znakowanie żywności

Wdrażanie systemów monitoringu HACCP w przemyśle spożywczym, GMP i GHP

 

HACCP w przemyśle spożywczym

 

Nieodłącznym elementem prawidłowego funkcjonowania zakładu jest przygotowanie dokumentacji jakościowej HACCP, GMP, GHP. Dla rozpoczynających działalność przygotowujemy dokumentację systemową (Księga HACCP), procedury, instrukcje i zapisy uwzględniając charakter wykonywanej produkcji. Analizujemy dokumentację systemową dotychczas już wykonaną celem jej aktualizacji.

Dobrze zaprojektowany system produkcyjny to filar efektywnie funkcjonującego przedsiębiorstwa. Zakłady produkcji i przetwórstwa żywności powinny powstawać w oparciu o profesjonalny projekt technologiczny, który wyklucza ewentualne nieprawidłowości związane z zagospodarowaniem przestrzennym i nieprzestrzeganiem norm sanitarnych. Nieodłącznym elementem projektu dobrze funkcjonującego zakładu są systemy HACCP, GMP i GHP. Warto uwzględnić je już w początkowym biznesplanie, by uniknąć późniejszych komplikacji.

Na czym polegają wymienione systemy i ich kontrola? HACCP stanowi metodę, mającą na celu zapewnienie bezpieczeństwa produkowanej żywności drogą eliminacji potencjalnych zagrożeń i punktów krytycznych podczas wszystkich etapów jej wytwarzania. Wprowadzanie procedury rozpoczyna się od identyfikacji możliwych zagrożeń, przechodząc następnie do opracowania sposobu monitorowania krytycznych punktów kontroli i działań korygujących funkcjonowanie produkcji.

Na podobnej zasadzie działają systemy GMP (dobra praktyka produkcyjna) oraz GHP (dobra praktyka higieniczna). Determinują one sposoby zapobiegania zagrożeniom w trakcie procesu produkcyjnego za pomocą odpowiedniego zagospodarowania przestrzennego, dezynfekcji, wyposażenia, jakości surowców oraz wielu innych czynników. Wdrożenie HACCP i podobnych mu systemów stanowi jedną z esencjonalnych procedur, które należy wprowadzić do zakładu wraz z rozpoczęciem jego działalności. Metoda ta jest najlepszym środkiem prewencyjnym przeciw zanieczyszczeniom żywności i innym potencjalnym zagrożeniom związanym z produkcją.

Monitoring HACCP

 

Opracowanie i monitoring HACCP, a także innych systemów, wymaga specjalistycznej wiedzy, dlatego warto przekazać te czynności w ręce certyfikowanych profesjonalistów. Nasz zespół dysponuje wieloletnim doświadczeniem w zakresie wdrażania i monitoringu wymienionych metod kontroli produkcji. Powierzając nam opracowanie procedur, masz pewność, że taki plan zostanie dostosowany do specyfiki Twojego przedsiębiorstwa i jego możliwości.

Wdrażamy system HACCP, od momentu otrzymania surowców, aż do chwili umieszczenia produktu na rynku. System HACCP opracowano w celu rozpoznania i kontroli zagrożeń, które mogą pojawić się w jakimkolwiek momencie procesu produkcyjnego i składowania żywności. Analizujemy zagrożenia i krytyczne punkty kontroli, zapewniamy stały monitoring zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych. Przygotowujemy niezbędną dokumentację HACCP, wnioski i zalecenia.

Wykonujemy ponadto monitoring systemu HACCP w już istniejących i funkcjonujących zakładach oraz punktach gastronomicznych. Analizujemy dokumentację systemową, tj. Księgę HACCP, procedury, instrukcje i zapisy.

Scroll

Adres

QSM Sp. z o.o.
ul. Stanisławskiego 21
99-400 Łowicz, Polska
KRS 0000630886
NIP 8341885050
REGON 36514761900000
Kapitał: 5000,00 zł



kontakt

info@qsm.net.pl
Telefon: +48 504 712 995
https://qsm.net.pl/


czynne:

Poniedziałek – Piątek 08.00 – 16.00
COPYRIGHT © 2023 - ALL RIGHTS RESERVED