Projekty technologiczne gastronomii, restauracji, zakładów produkcyjnych, mięsnych i przemysłowych, do sanepidu, weterynarii i inne
Projekty technologiczne do sanepidu i weterynarii
Biuro projektów technologicznych branży spożywczej posiada doświadczenie w projektowaniu zakładów: mleczarskich, przetwórstwa mięsnego, przetwórstwa ryb, piekarniczych, cukierniczych, produkcji lodów, produkcji owocowo-warzywnej, przetwórstwa konopi przemysłowej, tytoniu, opakowań do kontaktu z żywnością oraz gastronomi. Opracowane przez Biuro kompleksowe projekty technologiczne oraz wsparcie w procesie dostosowywania procesów produkcji i infrastruktury do wymagań prawa żywnościowego Unii Europejskiej daje podstawy w bezpiecznym rozpoczęciu biznesu.
Szczególną ostrożność należy zachować, przymierzając się do otwarcia lokalu gastronomicznego czy zakładu przemysłu spożywczego, których funkcjonowanie wiąże się z licznymi kontrolami, mającymi na celu sprawdzenie zgodności z normami. Dobry projekt technologiczny to gwarancja udanego startu i uniknięcia nieprzyjemnych konsekwencji związanych z nieprawidłowym rozplanowaniem przestrzennym.
Projekt technologiczny do sanepidu
Jeśli z racji swojego charakteru Twoje przedsiębiorstwo musi spełniać normy sanitarne. Wykonanie przemyślanego projektu technologicznego to podstawa sukcesu. Specjalista, zaznajomiony z wymogami sanepidu, pomoże Ci zaplanować rozkład poszczególnych pomieszczeń produkcyjnych i konieczne wyposażenie do danego rodzaju działalności. Przepisy często ulegają modyfikacjom, co sprawia, że łatwo pogubić się w wymaganiach Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Zakłady przemysłu spożywczego, ze względu na ryzyko zakażeń, muszą przestrzegać zasad sanitarno-higienicznych. Drogi technologiczne i pomieszczenia produkcyjne oraz socjalne muszą być zaplanowane zgodnie z wymogami prawnymi jak również dostosowane do wielkości produkcji i liczby zatrudnionych osób. Skontaktuj się z nami, by uzyskać profesjonalnie przygotowany projekt technologiczny do sanepidu.
Projekt zakładu przemysłu spożywczego
Przedsiębiorstwo, skupiające się na produkcji żywności, wymaga szczególnie przygotowanego planu zagospodarowania przestrzeni, który wykluczy jakiekolwiek nieprawidłowości związane z niewłaściwym jej przetwarzaniem. Projekt zakładu przemysłu spożywczego uwzględnia między innymi prawidłowe rozplanowanie maszyn, sposób organizacji procesu produkcyjnego zgodnie z unijnymi normami i wymogami Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej jak i służb Weterynaryjnych oraz innych czynników kluczowych dla właściwej pracy przedsiębiorstwa.
Projekt zakładu spożywczego
Każdy zakład, w którym przetwarzane są artykuły spożywcze, musi spełniać liczne wymogi prawa żywnościowego wynikające z rozporządzeń Unii Europejskiej i prawa krajowego. Prawidłowo wykonany projekt zakładu spożywczego zawiera część graficzną oraz opisową technologii. Podczas projektowania zakładów spożywczych brane są pod uwagę wielkości produkcji oraz ilość zatrudnionych pracowników.
Prawidłowe rozmieszczenie pomieszczeń socjalnych jak również dopasowanie powierzchni magazynowej a przede wszystkim zaplanowanie dróg technologicznych zapewnia w dalszym etapie inwestycji kłopotów związanych z odbiorem zakładu przez służby sanitarne.
Biuro projektów technologicznych branży spożywczej wykonuje projekty na których uwzględnione są pomieszczenia produkcyjne, magazyny surowców, magazyny wyrobu gotowego, drogi komunikacji, przepływ surowca, strefy zagrożenia mikrobiologicznego. Wszystkie projekty uwzględniają: skalę zakładanej produkcji, gabaryty dobranych urządzeń i maszyn oraz umiejscowienie linii technologicznych. Projekty są konsultowane ze służbami weterynaryjnymi lub z rzeczoznawcą dla potrzeb WSSE.
Bezpieczna produkcja żywności wymaga wprowadzenia systemu HACCP, zapewniającego dobre praktyki higieniczne i produkcyjne przedsiębiorstwa. Czystość i właściwy przepływ pracy to podstawa, którą zapewni odpowiedni projekt zakładu spożywczego , przygotowany przez kompetentnego architekta. Skontaktuj się z nami, by zamówić plan zagospodarowania dla Twojego biznesu w korzystnej cenie.
Projekt technologiczny restauracji
Przygotowywanie posiłków i ich serwowanie wiąże się z licznymi wymogami, do których przestrzegania zobowiązuje sanepid. Ze względu na regularne kontrole, z którymi należy się liczyć, zakładając restaurację, warto już z początku odpowiednio rozplanować rozkład pomieszczeń i elementów wyposażenia, by uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji. Dobrze przygotowany projekt technologiczny restauracji uwzględnia wymagania związane z ilością toalet przewidzianych na pojemność lokalu gastronomicznego, wentylację, dostęp dziennego światła, rozkład poszczególnych sprzętów i inne czynniki wpływające zarówno na jakość usługi, jak i komfort pracowników i Klientów.
Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego
Bez względu na to, czy lokal, który planujesz założyć, będzie niewielkim pomieszczeniem pozbawionym miejsc siedzących, czy też znacznie większym przedsięwzięciem, potrzebujesz dobrze przemyślanego planu. Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego jest jednym z elementów, który podlega ocenie sanepidu. Należy uwzględnić w nim kilka kluczowych czynników – sposób przygotowania dań, ich źródło (obróbka surowców od podstaw, półprodukty, bądź gotowe dania), krojenie warzyw, obecność alkoholu w ofercie, a także wymagania przestrzenne i wyposażeniowe. Warto zlecić projekt specjaliście, który w korzystnej cenie przygotuje plan zagospodarowania, gwarantujący bezpieczeństwo i zgodność z wymogami.