Wdrażanie systemów monitoringu HACCP w przemyśle spożywczym, GMP i GHP
HACCP w przemyśle spożywczym
Nieodłącznym elementem prawidłowego funkcjonowania zakładu jest przygotowanie dokumentacji jakościowej HACCP, GMP, GHP. Dla rozpoczynających działalność przygotowujemy dokumentację systemową (Księga HACCP), procedury, instrukcje i zapisy uwzględniając charakter wykonywanej produkcji. Analizujemy dokumentację systemową dotychczas już wykonaną celem jej aktualizacji.
Dobrze zaprojektowany system produkcyjny to filar efektywnie funkcjonującego przedsiębiorstwa. Zakłady produkcji i przetwórstwa żywności powinny powstawać w oparciu o profesjonalny projekt technologiczny, który wyklucza ewentualne nieprawidłowości związane z zagospodarowaniem przestrzennym i nieprzestrzeganiem norm sanitarnych. Nieodłącznym elementem projektu dobrze funkcjonującego zakładu są systemy HACCP, GMP i GHP. Warto uwzględnić je już w początkowym biznesplanie, by uniknąć późniejszych komplikacji.
Na czym polegają wymienione systemy i ich kontrola? HACCP stanowi metodę, mającą na celu zapewnienie bezpieczeństwa produkowanej żywności drogą eliminacji potencjalnych zagrożeń i punktów krytycznych podczas wszystkich etapów jej wytwarzania. Wprowadzanie procedury rozpoczyna się od identyfikacji możliwych zagrożeń, przechodząc następnie do opracowania sposobu monitorowania krytycznych punktów kontroli i działań korygujących funkcjonowanie produkcji.
Na podobnej zasadzie działają systemy GMP (dobra praktyka produkcyjna) oraz GHP (dobra praktyka higieniczna). Determinują one sposoby zapobiegania zagrożeniom w trakcie procesu produkcyjnego za pomocą odpowiedniego zagospodarowania przestrzennego, dezynfekcji, wyposażenia, jakości surowców oraz wielu innych czynników. Wdrożenie HACCP i podobnych mu systemów stanowi jedną z esencjonalnych procedur, które należy wprowadzić do zakładu wraz z rozpoczęciem jego działalności. Metoda ta jest najlepszym środkiem prewencyjnym przeciw zanieczyszczeniom żywności i innym potencjalnym zagrożeniom związanym z produkcją.
Monitoring HACCP
Opracowanie i monitoring HACCP, a także innych systemów, wymaga specjalistycznej wiedzy, dlatego warto przekazać te czynności w ręce certyfikowanych profesjonalistów. Nasz zespół dysponuje wieloletnim doświadczeniem w zakresie wdrażania i monitoringu wymienionych metod kontroli produkcji. Powierzając nam opracowanie procedur, masz pewność, że taki plan zostanie dostosowany do specyfiki Twojego przedsiębiorstwa i jego możliwości.