Projekty technologiczne zakładów przemysłu spożywczego: przemysłu mięsnego, mleczarskiego, rybnego, owocowo-warzywnego, cukierniczego, olejarskiego, cukrowniczego, a także zakładów żywienia zbiorowego.
PROJEKTY TECHNOLOGICZNE
Tworzymy dokumentację opisową technologii i część graficzną zgodną z rozporządzeniem (WE) 852/2004
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
oraz Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie
wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona
działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.
W zależności od rodzaju prowadzonej lub planowanej działalności zakłady branży spożywczej
podlegają nadzorowi Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i/lub Powiatowemu
Inspektoratowi Weterynarii właściwych dla miejsca lokalizacji zakładu.
Każdy zakład, w którym przetwarzane są artykuły spożywcze, musi spełniać liczne wymogi prawa żywnościowego wynikające z rozporządzeń Unii Europejskiej i prawa krajowego.
Wykonujemy projekty, na których uwzględnione są pomieszczenia produkcyjne, magazyny
surowców, miejsca składowania materiałów opakowaniowych, środków utrzymania higieny,
magazyny wyrobu gotowego, drogi komunikacji, strefy zagrożenia mikrobiologicznego.
Wszystkie projekty uwzględniają: skalę zakładanej produkcji, gabaryty dobranych urządzeń i maszyn oraz umiejscowienie linii technologicznych, a także wielkości produkcji oraz ilość zatrudnionych
pracowników.
Opracowujemy prawidłowe rozmieszczenie pomieszczeń socjalnych jak również dopasowanie powierzchni magazynowej, a przede wszystkim zaplanowanie dróg technologicznych, które zapewnia w dalszym etapie inwestycji wyeliminowanie kłopotów związanych z odbiorem zakładu przez służby sanitarne.
Przekazujemy kompleksową informację dla inwestora o poszczególnych krokach postępowania
podczas uruchomienia zakładu.
Skontaktuj się z nami, by uzyskać profesjonalnie przygotowany projekt technologiczny zakładu
opracowany zgodnie z wymaganiami sanepidu i/lub weterynarii, a także wymaganiami systemu
HACCP, IFS, BRC oraz drogę postępowania przy realizacji otwarcia działalności.